Etusivu
Choose language

Keskusliitto Kalastus Kaikkea kalasta Kalastuksenvalvonta Kalastusalueet Osakaskunnat Kaupallinen kalastus Tuotteet

Kalatalouden Keskusliitto
Malmin kauppatie 26
00700 Helsinki
Puhelin (09) 6844 590
Fax (09) 6844 5959
Email kalastus@ahven.net
 
Etusivu
Extranet
 

Vapaa-ajan kalastuksen kehittämisohjelma


Kalastus eri muodoissaan on suomalaisille tärkeä harrastus. Kesämökin kalavesiltä haetaan kalastuselämyksiä ja kesämökkien varustustason nousun myötä on myös kesämökeillä vietetty aika kasvanut.

Suomessa on monenlaisia kalastajia mutta jos lasketaan kalastajaksi vähintään kerran vuodessa ongella käyvät henkilöt, niin silloin meitä kalastajia on hieman yli 2 miljoonaa.

Kalatalouden Keskusliiton tavoitteena on kaikkien kalastajaryhmien kalastusmahdollisuuksien sekä luonto- ja kalastuselämysten kehittäminen. Samalla huolehditaan elinkeinokalastuksen toimintaedellytyksistä ja turvataan terveellisen kotimaisen kalan saatavuus kalakaupassa.

Kalakantoja ja vesiä hoidetaan

Kaikki kalastajat haluavat kalastaa puhtaissa vesissä ja saada saalista, mieluimmin tietenkin suuria vonkaleita. Kun vedet voivat hyvin, myös kalakannat voivat hyvin.

Tavallisimmat saaliit vapaa-ajan kalastuksessa ovat tutut kotimaiset kalat - ahven, hauki, kuha, siika, muikku ja särkikalat.

Kalastajien kalansaaliit ylläpidetään kalavesien hoidolla ja varmistetaan suunnitelmallisilla kalojen istutuksilla. Kalavesien hoitovastuu on kalastuslain mukaisesti kalaveden osakaskunnilla.

Kalaveden osakaskunnat istuttavat tällä hetkellä kaloja vesistöihin noin viidellä miljoonalla eurolla vuodessa. Kaiken kaikkiaan kalavesien hoitoon sekä kalojen ja rapujen istutukseen käytetään Suomessa vuosittain n. 17 miljoonaa euroa.

Nuoria kalastajia kalavesille

Järjestön tekemän lapsiin ja nuorisoon kohdistustuvan valistustyön tavoitteena on saada kalavesille uusia kalastuksen harrastajia. Toisena tavoitteena on neuvoa ja opettaa lapset ja koululaiset jo pienestä kalastamaan eri tavoilla ja arvostamaan kotimaista kalaa terveellisenä ja maukkaana ravintona.

Tuloja kalastusmatkailusta

Kalastusmatkailu ja sen tarjoamat kalastuspalvelut on tärkeä osa vapaa-ajan kalastusta. Kalavesien taloudelliseen käyttöön kuuluu myös tuotteistettujen kalastuspalveluiden tarjoaminen maksaville asiakkaille.

Turvallisia luontoelämyksiä kalavesiltä

Vesillä liikuttaessa ja kalastettaessa on muistettava hyvät tavat: ranta-asukkaiden kotirauhaa sekä lintujen että vesieläinten pesimärauhaa on kunnioitettava.

 Fritidsfiske3. Kuvaaja ML/KKL
fritidsfiskeprogram. Kuvaaja:MM/KKL
fritidsfiske2. Kuvaaja:ML/KKL