Tunnetko Suomen kalalajit?
Framsida Fiskminnesspel Bildbank Hushållsfiskarter
Förra sidan - - - Suomeksi
Sik (Siika) .
Sik (Siika)
Talouskalalajit
. Abborre (Ahven)
.
. Gädda (Hauki)
.
. Gös (Kuha)
.
. Braxen (Lahna)
.
. Lax (Lohi)
.
. Lake (Made)
.
. Siklöja (Muikku)
.
. Sik (Siika)
.
. Strömming (Silakka)
Utbredningsområde
Print
Sida 1 Sida 2 Recept Utbredningsområde
- - -

Siksoppa

- - -

1 kg småsik som rensas, 2 stora lökar som skivats till ringar, 100 g smör, hela kryddpepparkorn, salt

Fisken läggs i en kastrull med så mycket vatten att fisken just och just täcks. Tillsätt kryddorna. Låt fisken småkoka i 1/2 timme. Tag bort skummet och tillsätt smöret. Kan serveras som sådant eller så kan buljongen användas skilt för sig.

- - -

Sommarsik

- - -

1 kg sik, salt, ägg, mjöl, smör, dill, persilja, 2-3 dl grädde

Fisken fjällas, rengörs, fileras samt delas upp i 34 bitar, som blöts med en blandning av vispat äggoch mjöl. Fisken bryns lätt i smör. De brynta fiskbitarna läggs i en eldfast form tillsammans med dillen, persiljan och eventuellt också kapris eller ättiksgurka. Ett par smörklickar läggs överst och till sist hälls grädden i formen. Sätt formen i en varm ugn och låt gräddas i 20-25 minuter.

- - -

Festsik i form

- - -

1 kg sik, 1 tsk salt, 1 msk skorpmjöl, 1 1/2 msk smör

såsen:

200 g champignoner, 1 msk fett, 1/2 msk mjöl, 2 dl grädde, 1/2 dl citronsaft, salt, vitpeppar

Rensa och filera siken, lägg filéerna i en eldfast panna, strö på salt och skorpsmulor samt lägg ett par smörklickar ovanpå. Låt fisken få lite färg i 275 grader varm ugn. Skiva och bryn champignonerna, tillsätt mjölet och häll i grädden. Krydda med salt, vitpeppar och citronsaft. Häll såsen över fisken och sätt in i ugnen för ytterligare 15 minuter i 200 grader.

- - -

Currysik

- - -

1 kg sik (eller gädda), fett till stekningen, salt, rågmjöl, 1 1/2 dl vinäger, 7 dl vatten, 1 stor lök, 2 lagerblad, 1 tsk hela kryddpepparkorn, curry, vetemjöl

Rensa och stycka fisken samt panera den därefter i en blandning av rågmjöl och salt. Stek fisken i fettet. Vinägern och vattnet blandas och värms upp. Sedan tillsätter man löken som skivats samt lagerbladen och pepparn. Buljongen kokas fösiktgt tills lökringarna är mjuka. Gör en blandning bestående av en skvätt vatten samt vetemjöl och curry i lika delar. Tillsätt curryblandningen i åttiksbuljongen, låt det koka en minut och smaksätt med en nypa socker. De varma fiskbitarna sätts i en form ättiks-curry blandningen hälls över. Förvaras kallt.

- - -

Fiskmousse

- - -

för 10 personer

500g kokt fisk (gädda, gös, regnbåge eller sik), 1 brk gräddfil, 1 brk fransk lättgrädde, 1 dl lättgrädde, 5 gelatinblad, 2 msk kokande vatten, örtsalt, vitpeppar, (2 vitlöksklyftor), dill (även för dekoration)

Mal den kokta benfria fisken i en hushålllsmaskin. Blanda i den franska grädden och lättgrädden. Om du använder vitlök, pressa pressa den i blandningen. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och blanda därefter ner dem i en skvätt kokande vatten. Tillsätt de upplösta gelatinbladen i den övriga blandningen och rör om ordentligt. Krydda med örtsalt och ett knippe dill. Häll blandningen i en oljad form eller skål. Låt stelna i kylskåp till följande dag. Stjälp upp fiskmoussen på ett fat och dekorera med dill. Rätten lämpar sig t.ex. som förrätt eller vid ett fiskbord.

- - -

Fisksalladstallrik

- - -

1/2 strimlat kinakålshuvud, 4-5 tomater i klyftor, en liten färsk gurka i tärningar, 2-3 rivna morötter, 1,5-2 dl frysta ärter, 1 paprika i tärningar eller strimlor, 2 strimlade bladselleriskaft, 300 g ravad sik i strimlor, bladsellerigrenar som dekoration

såsen:

2 dl gräddfil, 1 msk citronsaft, 1 nypa örtsalt, 1/2 dl finhackad dill eller gräslök, 1/2 dl körvel, 1/2 tsk basilika, 1/2 tsk krossad rosépeppar

Lägg upp de olika ingredienserna i skilda grupper på ett flackt fat. Dekorera med grenar från bladsellerin. Tillred en sås genom att blanda de övriga ingredienserna i gräddfilen och servera den skilt. Till salladen kan man ha t.ex. surskorpor eller rostbröd.

- - -

Korsfäst sik

- - -

1 enkilos sik, 2 dl saltlag (2 dl vatten och 2 msk havssalt)

Siken rensas och kluvs såsom intilligande bildserie visar. Fisken behöver inte fjällas. Den öppnade fisken fastsätts i en skiva av lämplig storlek med hjälp av träspikar eller -stickor och sätts stående intill en eld för att stekas. Lågorna får inte komma i kontakt med fisken. En långsam stekning i ca en halvtimmes tid ger det bästa resultatet. När fisken är färdig på ytan häller man saltlagen över den.

1. Den rensade sikens revben kapas på ena sidan intill ryggraden med hjälp av en kniv och ryggmuskeln klyvs så att skinnet inte går sönder.

2. Skjut in en kniv under ryggraden på fisken och ta med hjälp av den bort ryggraden som kapas vid nacken och stjärtfenan.

3. Huvudet klyvs.

4. Den kluvna fisken läggs på ett underlag och spikas fast med träspikar. (Hålen för spikarna kan göras med hjälp av en kniv och spikarna kan täljas av hårt trä till formen av en kniv i genomskärning d.v.s. en trekant).

- - -

Sik på handelsmannens vis

- - -

1 enkilos sik, salt, grillkryddor, paprikapulver, finfördelad dill, en liten del av en purjolöks gröna skaft

att äta till:

4 tomater, 4 bitar purjo, 4 lökar, 100 g champignoner

Siken fileras och benas. Filéerna kryddas. Av filéerna gör man ett paket med två filéer mot varann. Paketet kryddas och så sätter man dill, lite smör och matolja på. Paketet viras sedan in i folie och steks i ugn eller grillas i 40 minuter. Tilläggen kryddas på samma sätt och viras sedan in i folie och steks samtidigt som fisken, men bara 30 minuter. Paketet läggs på ett träunderlag och serveras direkt.

- - -

Gravad sik

- - -

En 1 1/2 kilos sik, 2 msk grovt havssalt, 3 tsk socker, 30 svart- eller vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn, 1 knippe dillskaft

Sokret och saltet blandas väl, pepparn grovmals och dillskaften krossas t.ex. med ett knivskaft. Fiskfilén placeras på ett serveringsfat med skinnsidan neråt. På fatet strös 1/6 av salt-sockerblandningen och på den ena filén 2/6 av saltet och hälften av pepparn. Resten av pepparn och 2/6 av saltet strös på den andra filén. De krossade dillskaften placeras jämnt över filén på fatet och på det placeras den andra filén med skinnsidan uppåt och överst strös det sista av saltet. Fatet täcks med smörpapper eller med hushållsfolie på vilken man pllacerar en lätt vikt. Förvara kallt. Färdigt efter några timmar.

- - -
Sida 1 Sida 2 Recept Utbredningsområde

.

- - -
innome design & infraCentralförbundet för Fiskerihushållning
- - -
Copyright (c) 2001