Tunnetko Suomen kalalajit?
Framsida Fiskminnesspel Bildbank Hushållsfiskarter
Förra sidan - - - Suomeksi
Lax (Lohi) .
Lax (Lohi)
Talouskalalajit
. Abborre (Ahven)
.
. Gädda (Hauki)
.
. Gös (Kuha)
.
. Braxen (Lahna)
.
. Lax (Lohi)
.
. Lake (Made)
.
. Siklöja (Muikku)
.
. Sik (Siika)
.
. Strömming (Silakka)
Utbredningsområde
Print
Sida 1 Sida 2 Recept Utbredningsområde
- - -

Den delikata laxen

- - -

Laxen är en fet fisk och lämpar sig därför ypperligt till många olika maträtter. Många anser att laxen är läckrast som gravad, som kall- eller varmrökt eller i laxsoppa. Man får även utmärkt välsmakande lådor, pastejer och ugnsfisk av lax. Eftersom laxen är en fet fisk härsknar den lätt, och därför lönar det sig inte att försöka spara den alltför länge ens som saltad eller djupfryst (max. förvaringstid i frysen är ca. 3 månader). För att kvaliteten skall vara bästa möjliga rensas laxen redan på fiskefartyget direkt efter fångsten.

- - -

Hantering av lax

- - -

När man filear lax avlägsnas inte skinnet. Lax behöver man inte heller fjälla, eftersom fjällen vid tillredningen mjuknar så att man lätt kan äta dem. Om man skär laxen på tvären får man laxkotietter och fjärilsbiffar, d.v.s. laxmedaljonger. Kotletten är färdig att tillredas som sådan medan medaljonger får man genom att först skära en 4-5 cm tjock bit av en laxfilé som man sedan delar itu, dock utan att skära igenom skinnet. Till slut viker man halvornas skinnsidor mot varandra.

I en laxfilé, liksom även i de andra laxfiskarnas filéer, finns förutom revbenen även en rad med fiskben, som kan vara besvärliga när man äter. Denna rad med ben finns längs med fiskens sidolinje i filéns främre tjockare del. Totalt finns det över tjugo ben i denna benrad. Benraden finns framför ryggfenan, bakom ryggfenan finns dessa ben inte.

Dessa fiskben kan man med lätthet dra ut ur fiskköttet, både då fiskköttet är rått men speciellt om man tillrett fisken. Samtidigt blir det lättare att skära t.ex. gravad lax i skivor. När man drar ut fiskbenen kan man använda en pincett eller, om filén är stor, en tång. För att inte riva sönder fiskköttet skall benen dras snett ut.

- - -

Lax i butiken

- - -

Lax som saluförs som livsmedel skall överstiga det i förordning (1116/82) stadgade minimimåttet på 60 cm. l Uleåborgs och i Lapplands län är dock minimimåttet 50 cm. Förordningen om hantering av färsk fisk före dess överlåtande till konsumtion eller förädling (410/84) stadgar att rensad havslax och havsöring klassificeras enligt vikt på följande sätt:

I kl över 8 kg

II kl 6-8 kg

III kl 4-6 kg

IV kl 3-4 kg

V kl under 3 kg

Det är bra för konsumenten att minnas, att i Finland saluförs förutom lax och havsöring som fångats i Östersjön även inhemsk odlad regnbåge och importerad norsk odlad lax.

- - -
Sida 1 Sida 2 Recept Utbredningsområde

.

- - -
innome design & infraCentralförbundet för Fiskerihushållning
- - -
Copyright (c) 2001