Tunnetko Suomen kalalajit?
Framsida Fiskminnesspel Bildbank Hushållsfiskarter
Förra sidan - - - Suomeksi
Gös (Kuha) .
Gös (Kuha)
Talouskalalajit
. Abborre (Ahven)
.
. Gädda (Hauki)
.
. Gös (Kuha)
.
. Braxen (Lahna)
.
. Lax (Lohi)
.
. Lake (Made)
.
. Siklöja (Muikku)
.
. Sik (Siika)
.
. Strömming (Silakka)
Utbredningsområde
Print
Sida 1 Sida 2 Recept Utbredningsområde
- - -

Gösfiléer med färg

- - -

(4-5 pörtioner)

En gös på 1-1 1/2 kg, 5-6 tomater, 2 mellanstora lökar, 1 purjolök, ett knippe persilja eller gräslök, salt, vitpeppar, citron, skorpsmulor.

Rensa och filéa gösen. Krydda filéerna med salt, vitpeppar och citronsaft. Skär löken i skivor och bryn den lätt i stekpanna. Tillsätt de skalade tomaterna skurna i bitar, purjolöken i skivor även den gröna delen - och persilja eller gräslök och krydda med salt och peppar. Häll över grönsaksblandningen i en smord ugnsform. Placera de kryddade gösfiléerna ovanpå grönsakerna, strö skorpsmulor på fisken och sätt några klickar smör överst. Grädda i ugn i 200 (C i 20-25 minuter. Servera tillsammans med nykokt potatis.

Ett alternativ:

Häll den kryddade grönsaksblandningen ovanpå fiskfiléerna i ugnsformen, häll på lite grädde och strö riven ost överst. Denna variant kan serveras t.ex. som kvällsmål tillsammans med rostat bröd, semlor eller batong.

- - -

Ugnsgös

- - -

En gös på c. 700 gram, 2 msk smör, 200 g svamp, 2 dl utspädd citronsaft, 100 g ost i skivor, salt, citronpeppar.

Rensa och filéa fisken. Skär filéerna i bitar och rada fiskbitarna, svampen och kryddorna i lager i en smord ugnsform. Häll över citronsaft och täck över med ostskivorna. Grädda i ugn i 200 (C i ca. 30 minuter.

- - -

Gös i folie med persiljesås

- - -

(4 portioner)

En gös på ca. ett kg, 1 msk smör, 8-10 vitpepparkorn, 1 lök, 2 tsk salt, folie.

Persiljesåsen:

2 msk smör, 2 msk vetemjöl, 3 dl mjölk (+ fiskbuljong), 1 dl finhackad persilja, 1/2 tsk salt, 1/4 tsk malen vitpeppar.

Tillägg:

Kokt potatis, citronskivor.

Rensa gösen. Bred ut ett folieark två gånger större än fisken på bordet. möra in folien. Lägg fisken på folien och gnid in fiskens ut- och insida med salt. Skala och skär löken i bitar, hacka persiljan (men spara skaften) och mala vitpepparn. Blanda ihop löken, de styckade persiljeskaften och vitpepparn och sätt blandningen i fiskens mage. Man kan också tillsätta 1/2 tsk timjan eller rosmarin i blandningen. Rulla in fisken i folien, placera den i en ugnsform och grädda i ugn i 200 (C i 45-50 minuter. Tillred under tiden persiljesåsen.

Smält smöret i en kastrull, blanda i mjölet och krydda med vitpeppar. Tillsätt litet mjölk åt gången och rör om hela tiden så att såsen inte klimpar. Låt koka i ungefär 5 minuter. När fisken är färdig häll det spad som kommit från fisken i såsen och tillsätt dlen finhackade persiljan. Krydda med salt. Såsen kan ännu smaksättas med pepparrot, kapris, senap, dill, gräslök eller ett hårdkokt finhackat hönsägg. Servera fisken med kokt potatis.

- - -

Novisens gösfiléer

- - -

För fyra personer behövs en gös på 1-1,5 kg, 46 tomater, en lök, ett knippe dill och ett knippe persilja.

Rensa och filéa fisken och ta bort skinnet. Krydda filéerna med salt och peppar (t.ex. citronpeppar eller vitpeppar) på båda sidorna. Lägg filéerna i en smord ugnsform, i vilken de just och just ryms bredvid varandra. Täck filéerna med tomatskivor, hackad lök, dill och persilja. Pressa över saften från 1/2 citron, tillsätt några msk vatten och 1 msk smör i klickar. Täck över med smörpapper och grädda i ugn i 275 (C i 15 minuter. Servera med kokt potatis.

- - -

Glödstekt gös

- - -

(4 portioner)

En gös på drygt ett kilo, salt, grönpeppar, ett knippe dill.

Fjälla och rensa fisken och torka av den väl med hushållspapper. Gnid fiskens yta med salt och strö grönpeppar i magen på den. Sätt även dillknippet i magen och rulla in fisken i ett dubbellvikt smörpapper som blötlagts i kallt vatten. Rulla in paketet i en cirka halv cm lock bunt tidningspapper. Ta några ark åt gången så att paket blir tätt. Vänd på paketet emellanåt så att inte fogen alltid hamnar på samma plats.

Lägg paketet på en avslocknande glöd och vänd på det alltefter tidningspappret brinner. Fisken är färdigtstekt efter omkring en halv timme. Tag fisken försiktigt ut ur paketet och lägg den på ett serveringsfat. Servera med kokt potatis och dillsmör.

- - -

Farfars fyllda gös

- - -

(4 portioner)

En gös på ca. 1 kg, 200 g svamp (t.ex. kantareller eller champinjoner), 30 g smör, 2 hårdkokta hönsägg, salt, vitpeppar, dill, persilja.

Rensa gösen, skölj den med friskt vatten och torka väl av med hushållspapper. Gnid salt på in- och utsidan.

Skär svampen i bitar och bryn bitarna lätt i smör. Tillsätt de finhackade äggen och blanda väl. Fyll gösens mage med blandningen. Tillsätt också finhackad dill och persilja. Sätt fast gösens mage med några tandpetare och placera fisken i en smord ugnsform. Lägg potatis skuren i klyftor runt fisken och grädda i ugn i 200 (C i 30 minuter. Om potatisen då inte ännu är färdig, täck över med folie och grädda i ytterligare 10 minuter.

- - -

Halstrad gös och pepparrotsgrädde

- - -

(4 portioner)

En gös på ca. ett kilo, salt, vitpeppar, 2 msk olja, 1 citron.

Pepparrotsgrädden: 2 dl vispgrädde eller gräddfil, 2 msk riven pepparrot, 1 msk finhackad persilja, salt, socker.

Rensa och filéa gösen. Torka av filéerna med hushållspapper. Placera filéerna i en skål, gnid in dem med salt och peppar och häll olja över dem. Låt filéerna kryddas i en halv till en timme.

Halstra filéerna eller stek dem utan smör eller olja i en stekpanna. Filéerna kan också grillas över öppen eld så att de får en vacker brun yta. Samtidigt kan man grilla potatis (hel eller skuren i bitar) att servera med fisken.

Rör in den rivna pepparroten och den finbackade persiljan i grädden eller i gräddfilen. Tillsätt salt och socker efter egen smak. Servera såsen kall från en skild skål tillsammans med den varma fisken och potatisen.

- - -

Göstvillingar

- - -

(4 portioner)

Fyra gösfiléer (från gös under ett kilo), ett paket smältost kryddad med paprika, salt, ett hönsägg, skorpsmulor, smör.

Torka av filéerna med hushållspapper. Krydda filéerna med salt och sätt två filéer mot varandra med paprikasmältost emellan. Vispa ägget och doppa tvillingfiléerna först i äggröran och sedan i skorpsmulor. Bryn filéerna på svag värme i en oljad stekpanna så att de säkert är färdiga.

Ett alternativ: Som fyllning mellan tvillingfiléerna kan man också använda purjoringar stekta i grädde tillsammans med eller utan smältosten.

Servera göstvillingarna med kokt potatis och purjoringar lättstekta i grädde.

- - -

Marjalisas ugnsgös

- - -

(4 portioner)

En rensad gös på ca. 1,5 kg, 5 stora potatisar, 34 lökar, 2 citroner, 2 tomater, salt, vitpeppar, torrt vittvin

På ugnsformens botten läggs ett rejält lager potatis i skivor tillsammans med lök skuren i bitar, och över strör man lite salt. Den rensade gösen sköljs väl och torkas av. På gösens ena sida gör man med omkring fem centimeters mellanrum sneda snitt som går ända in till ryggraden. Gösen kryddas på in- och utsidan med citronsaft, salt och viteppar. Salt kan man använda rätt så rikligt av, eftersom skinnet och maghinnan hindrar att fisken blir för salt. Snitten bör man dock salta försiktigt.

Gösen placeras med snitten uppåt i formen pa potatis-lökbädden, och i snitten sätter man citron- och tomatskivor.

I formen hälls 3-4 dl torrt vittvin, varefter fisken gräddas i ugn i 200 (C tills den är färdig. Om det behövs kan man hälla mera vin i formen med fisken gräddas. En större gös blir färdig på ungefär en timme, en mindre på under en timme. Om potatisen eller fisken torkar alltför mycket eller börjar brännas vid kan man täcka över med folie.

Maten får inte vara i ugnen för länge, eftersom både potatisen och gösen, som har låg fetthalt, lätt torkar i en het ugn. När potatisen är färdig är gösen det säkert också. Maten kan serveras direkt i ugnsformen. Som tilltugg räcker det med en sallad, några citronskivor och torrt vittvin eller vatten.

- - -

Rövarstek på gös

- - -

(4 portioner)

En gös på drygt ett kilo, ca. 0,5 l kokt ris, färska örter (t.ex. gräslök, timjan, basilika), ett par kokta hönsägg, svamp eller annat som man vill fylla fisken med, smör, peppar, salt.

Gösen fjällas och rensas (öppna fisken helst från ryggsidan). Ytan gnider man in med salt och de övriga kryddorna. Riset, det mjuka smöret och de övriga ingredienserna till fyllningen blandas ihop. Fisken placeras på ett tjockt, dubbelvikt nedvätt smörpapper. Fiskens mage fylls med blandningen.

Gösen rullas tätt in i smörpappret. En tjock dagstidning blöts väl och göspaketet rullas in i den våta tidningen.

Under tiden har man bränt en brasa ner till glöd. Mitt i glöden gräver man en grop, och fiskpaketet placeras i gropen. Paketet täcks sedan med sand och glödande kol. Paketet bör hela tiden hållas väl intäckt, så att inte tidningspappret fattar eld och en delikat måltid år förlorad.

Fisken i paketet får gräddas i ungefär en timme. Om glöden är alltför liten kan man hålla en liten eld vid liv ovanpå paketet. Är glöden däremot alltför het kan fiskpaketet skyddas med ett tjockare lager sand. Samtidigt som fisken gräddas kan man steka oskalade potatisar i glöden. Av gräddfil, citronsaft, peppar och färska örter får man en pikant sås, som passar bra till fisken.

- - -

Basilikagös

- - -

(4 portioner)

500 g gösfilé, 2 lökar, citronsaft, färsk basilika, smetana eller vispgrädde, vit- eller svartpeppar, olja, smör, salt.

Stek filéerna lätt i stekpanna i en blandning av olja och smör. Placera filéerna i en ugnsform och krydda dem med peppar, citronsaft och salt. (Extra salt behövs inte om du använder någon kryddblandning som redan innehåller salt.) Tillred den finhackade löken i olja, häll smetana eller grädde över samt rikligt med finhackad basilika eller andra färska örter. Häll blandningen över filéerna och grädda en stund i ugnen eller på spisen i en stekpanna. Servera med potatis eller ris.

- - -
Sida 1 Sida 2 Recept Utbredningsområde

.

- - -
innome design & infraCentralförbundet för Fiskerihushållning
- - -
Copyright (c) 2001