Etusivu
Choose language

Keskusliitto Kalastus Kaikkea kalasta Kalastuksenvalvonta Kalastusalueet Osakaskunnat Kaupallinen kalastus Tuotteet

Kalatalouden Keskusliitto
Malmin kauppatie 26
00700 Helsinki
Puhelin (09) 6844 590
Fax (09) 6844 5959
Email kalastus@ahven.net
 
Etusivu
Extranet
 

Suomen ennätyskalarekisteri

Säännöt | Kalojen ja rapujen alimmat huomioitavat mitat | Ilmoitus ennätyskalarekisteriin

Suomeen on perustettu vuoden 2000 alusta uusi ennätyskalarekisteri. Syynä tähän on osittain voimassa olevien ennätystietojen epätarkkuus tai jopa virheellisyys sekä niiden todenperäisyyden tarkistamisen mahdottomuus. Vanhat ennätysrekisterit jäävät historiaan omana tärkeänä osana suomalaista kalastushistoriaan. Uuteen rekisteriin kerätään tietoja 2000-luvun ennätyskaloista ja -ravuista.

Jokaiselle kala- ja rapulajille on määrätty uuteen Suomen ennätyskalarekisteriin alin paino- tai pituusraja, jonka ylittävät kalat tai ravut pääsevät ennätyskalalautakunnan tutkittavaksi ja hyväksyttäväksi. Isoiksi kasvavilla kaloilla ratkaiseva mitta on paino, pikkukaloilla ja ravuilla se on pituus. Joidenkin harvinaisten lajien kohdalla ei ole alamittaa määritelty, mutta näistäkin lajeista odotetaan saalistietoja rekisteriin.

Ennätyskalalautakunta luokittelee kalat ja ravut niiden dokumentoinnin ja uskottavuuden mukaan eri ryhmiin (A,B,C). Vapavälineille, pyydyksille ja muille pyyntitavoille on rekisterissä omat sarjansa. Kannustimena ennätyskalojen pyytäjille on Luonnontieteellinen Keskusmuseo luvannut Suomen ennätyskalan pyytäjälle lasikuituisen näköisvaloksen kalasta puoleen hintaan pyytäjän näin halutessa.

Suomen ennätyskalarekisteri ei korvaa vanhoja, alan järjestöjen ja lehtien perinteisiä suurkalarekistereitä ja -kilpailuja, vaan täydentää niitä. Saalisilmoituksia ei lähetetä suoraan ennätyskalalautakunnalle, vaan ne toimitetaan vanhaan tuttuun tapaan eri järjestöjen ja alan lehtien kalakilpailuihin, joista rekisterin alamitan täyttävät ilmoitukset toimitetaan edelleen lautakunnan käsittelyyn.

Suomen ennätyskalarekisteri on laajan joukon yhteistyön tulos. Mukana Suomen ennätyskalalautakunnassa ovat seuraavat tahot: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Suomen Urheilukalastajainliitto, Suomen Ammattikalastajaliitto, Kalatalouden Keskusliitto, Luonnontieteellinen Keskusmuseo, Suomen Ympäristökeskus, Erä-lehti, Metsästys ja Kalastus -lehti ja Helsingin Sanomat. Näiden lisäksi lautakunnan asiantuntijoina ovat professori Hannu Lehtonen Helsingin Yliopistolta ja assistentti Jussi Pennanen RKTL:stä. Ennätyskalalautakunnan puheenjohtaja toimii professori Hannu Lehtonen Helsingin Yliopistolta, varapuheenjohtajana Veikko Rinne, sihteerinä tiedottaja Jaana Vetikko Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä ja rekisterin ylläpitäjänä kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä.

Toimintaohjeet

Pituus:

Mittaa kalan pituus leuan kärjestä yhteen puristetun pyrstön päähän millimetrin tarkkuudella. Aseta kala mittaamisen ajaksi tasaiselle alustalle ja mittaa pituus alustaa pitkin kalan vierestä, äläkä kalan pintaa pitkin. Mittaa myös kalan suurin ympärys.

Mittaa ravun pituus otsapiikin kärjestä suoraksi ojennetun pyrstön uloimpaan kärkeen millimetrin tarkkuudella.

Paino:

Punnitse kala tai rapu mieluiten kaupan tai postin vaa'alla, jolla saat painon gramman tarkkuudella. Jos et heti pääse punnitsemaan kalaa, laita se kokonaisena mahdollisimman kylmään paikkaan odottamaan punnitsemista.

Varmennus:

Hanki pituus- ja punnituspaikalle kaksi ulkopuolista todistajaa, esimerkiksi kaupassa punnittaessa myyjät. Kirjoita punnitustodistus, josta selviää kala- tai rapulajin ja painon lisäksi tarkka punnituspaikka ja -aika, vaakatyyppi ja todistajien yhteystiedot. Pyydä todistajia vahvistamaan se allekirjoituksellaan. Jos vaaka tulostaa kuitin, liitä se punnitustodistukseen.

Muut todisteet:

Ota kalasta tai ravusta valokuvia mahdollisimman läheltä. Normaalien saaliskuvien lisäksi kuvaa kala tai rapu tasaisella alustalla ja laita sen viereen jokin tuttu esine, esimerkiksi sanomalehti, aikakauslehti tai tulitikkulaatikko. Myös punnitustilanteesta kannattaa ottaa kuvia.

Jos mahdollista, pakasta kala tai rapu kokonaisena odottamaan mahdollisia tutkimuksia. Tämä on erityisen tärkeätä mm. lohen ja taimenen sekä särkikalojen kohdalla lajinmäärityksen takia. Jos et voi pakastaa koko kalaa esim. sen suuren koon takia, pakasta ainakin sen pää.

Ota talteen ainakin 10 suomua kalan kyljestä ja säilytä niitä paperipussissa, jossa ne pääsevät kuivumaan.

Täytä saalisilmoituslomake.

Lähetä täytetty saalisilmoituslomake liitteineen mahdollisimman nopeasti jollekin alan valtakunnalliselle järjestölle tai sellaiselle lehdelle, joka kerää tietoja suurkaloista. Jos olet pakastanut kalan, laita siitä tieto saalisilmoitukseen. Rekisterin tai kalakilpailun pitäjältä saat tiedon siitä, miten pakastetun kalasi tai rapusi kanssa tulee menetellä.

Tietoja suurkaloista ja isoista ravuista keräävät:

Kalatalouden Keskusliitto
Malmin kauppatie 26
00700 Helsinki
puh. 09-684 4590
(kaikki kala- ja rapulajit, kaikki pyyntitavat)

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Vanha talvitie 2-6
00580 Helsinki
tel. 09-228 9130
(kaikki kalalajit ja pyyntitavat)

Suomen Urheilukalastajain Liitto
Vanha talvitie 2-6
00580 Helsinki
tel. 09-228 9120
(kaikki kalalajit, vain vapavälineet)

Erä-lehti
Esterinportti 1
00015 Yhtyneet Kuvalehdet
puh. 09-15 661
(ahven, hauki, kuha, lohi, siika ja taimen, kaikki pyyntitavat)

Metsästys ja Kalastus -lehti
Maistraatinportti 1
00015 Yhtyneet Kuvalehdet
puh. 09-15 661
(yli 10 kilon hauki, vain vapavälineet)