Muikku

Muikku on sisävesiemme tärkein talouskala. Muikun arvoa eräillä sisävesillä kuvastaa se, että siitä on käytetty nimitystä kala, kun muista kalalajeista on käytetty niiden omia nimiä. Varsinkaan Järvi-Suomen alueella muikku ei suosituksia kaipaa. Myös Perämeren rannikolla merimuikulla eli maivalla on oma taattu kannattajajoukkonsa. Muikkua osataan kuitenkin syödä muuallakin maassamme. Siitä voidaan valmistaa hyvin monipuolista ruokaa. Kukapa ei tuntisi kalakukkoa, jonka valmistamisessa käytetään tavallisimmin muikkua. Suolamuikku on myös monen herkkua.

Kuusamolaisilla ja posiolaisilla on oma pienikokoinen muikkunsa, "Kitkan viisas", jonka maine tunnetaan kaukana pitäjien rajojen ulkopuolellakin. Muikun mäti vetää vertoja mateen mädille ja paistettu muikku kelpaa vaikkapa pitopöytään. Muikkua voidaan savustaa, hiillostaa, keittää jne.

Tiesitkö, että

Levinneisyys

Suolamuikut

Pienikokoiset muikut perataan ja huuhdotaan nopeasti puhtaaksi. Valutetaan hyvin. Ladotaan kerroksittain karkean suolan kanssa. Suolaa käytetään noin 2 rkl kalakiloa kohti. Kalojen päälle pannaan tukevahko laudan kappale ja kivi painoksi. Parin päivän kuluttua muikut ovat herkullisia syötäväksi keitettyjen perunoiden kanssa, runsaasti sipulilla maustettuna.

Paistetut muikut

Peratut, huuhdotut muikut jauhotetaan ruisjauhoissa, joihin on lisätty suolaa. Paistetaan kauniin ruskeiksi ja haudutetaan kannen alla muutama minuutti ennen tarjoilua.

Tomaattimuikut

1/2 kg muikkuja, 2 rkl öljyä, 1 rkl korppujauhoja. Liemi: 1/2 dl kermamaitoa tai maitoa, tomaattisosetta.

Peratut muikut ladotaan voideltuun, jauhotettuun vuokaan. Liemi kaadetaan päälle. Haudutetaan kypsäksi.

Rantakala

Muikkuja,vettä, voita, suolaa, maustepippuria, sipulia, tilliä, ruohosipulia.

Peratut, huuhdotut kalat keitetään vähässä vedessä mausteiden kera kypsiksi. Viimeksi lisätään ruiisaasti voita. Parhaimman makuista saadaan avotulella valmistettaessa.

Mädin suolaus

Valuta mäti verkkopohjakaukalossa yli yön varastointi viileässä.

0,5% suolaa ja pakastus.

Muikun perkaus ja mädin talteenotto

Paina peukalo kiduskannen alle.

Irrota kidukset

Poista vetämällä kidukset ja sisälmykset.

Työnnä mäti peukalolla kalan vatsaontelosta. Huuhtele mäti puhtaaksi.

Kalapaistos

3/4 kg perattuja muikkuja, suolaa, etikkaa tai sitruunan mehua, 3 tomaattia tai 1-2 rkl tomaattisosetta, 1 purjosipuli, 1 palsternakka, 2 rkl voita tai margariinia, valkopippuria, 2-3 dl kermamaitoa.

Muikut hierotaan suolalla, valellaan miedolla etikalla tai sitruunan mehulla. Nostellaan kannellisen vuoan pohjalle. Juurekset puhdistetaan ja paloitellaan kuutioiksi, tomaatti ja purjo renkaiksi. Kiehautetaan rasvassa, eivät saa ruskistua. Tomaattisose sekoitetaan mausteiden ja kerman joukkoon. Muikkujen päälle pannaan juurekset, valkopippuri, suola, vehnäjauhot ja kerma kaadetaan paistoksen päälle. Kansi suljetaan. Paistetaan 20-30 minuuttia.

Uunimuikut

hapankermakastikkeessa

Muikkuja, suolaa, valkopippuria, voita tai margariinia, sipulia, hapankermaa, suolaa, paprikaa.

Voidellun vuoan pohja peitetään ruskistetuilla sipuliviipaleilla, joiden päälle pannaan kerros muikkuja. Päälle ripotellaan suolaa ja valkopippuria. Vuoka pannaan uuniin kannella tai paperilla peitettynä. Kypsennetään. Suolalla maustettu hapankerma kaadetaan vuokaan. Paprikaa pinnalle. Annetaan olla uunissa 5-10 minuuttia.

Muikkusardiinit

1,5 kg perattuja muikkuja, 1 iso purkki tomaattimurskaa, 2 isoa sipulia, nippu tilliä, öljyä, 2 tl suolaa.

Lado uuninkestävään vuokaan alimmaiseksi kaloja, sitten silputtua tilliä, suolaa, tomaattimurskaa, puolikkaita sipulirenkaita, taas kaloja jne. Päällimmäiseksi kaloja.

Kaada päälle öljyä niin paljon, että kalat peittyvät. Paista 175 asteessa noin 3-4 tuntia. Nauti lämpimänä ruokana perunoiden tai muusin kanssa. Kylmänä hyvää leivän päällä.

Muikkurullat mikrossa

(neljälle)

350-400 g muikkufileetä, ripaus suolaa, ripaus valkopippuria, punainen paprika, pieni purjosipuli, hienonnettua tilliä tai persiljaa.

Liemi: 2,5 dl vettä, 1/2 dl etikkaa, 1 rkl juoksevaa hunajaa, ripaus suolaa, 5 kokonaista maustepippuria, 5 kokonaista valkopippuria, 1/2 - 1 tl timjamia.

Levitä muikkufileet nahkapuoli alaspäin voipaperin päälle. Ripottele fileille hieman suolaa ja valkopippuria ja runsaasti tilliä tai persiljaa. Kääri fileet rullalle ja asettele ne mikroaaltouuniin soveltuvan voidellun vuoan pohjalle.

Leikkaa purjo ja paprika suikaleiksi ja levitä suikaleet vuokaan muikkujen päälle. Sekoita liemen aineet keskenään ja kaada vuokaan. Peitä kannella. Kypsennä täydellä teholla (600W) 10 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden, ruisleivän ja raastesalaatin kera.

Nykyajan emännän kalakukko

Ruisrevittyä leipää, voita, perattuja muikkuja tai valmiita muikkufileitä, siansivua ohuina siivuina, suolaa.

Voitele leivät voilla. Lado leivälle kerroksittain muikut ja siansivuviipaleet. Ripottele jokaisen muikku- ja lihakerroksen päälle hieman suolaa ja laita päällimmäiseksi muikkuja. Muikkua saa olla reilusti ja ne saa latoa aivan vieri viereen. Lado muikkua kolmeen kerrokseen ja kahteen väliin sianlihaa. Laita voideltu kansi päälle ja kääri tiiviiseen foliopakettiin. Paista 175 asteessa n. 1,5 tuntia. Käännä pakettia kerran paiston puolessa välissä.