Tunnetko Suomen kalalajit?
Etusivu Kalamuistipeli Kuvapankki Talouskalalajit
Edellinen sivu - - - På svenska
Silakka (Strömming) .
Silakka (Strömming)
Talouskalalajit
. Ahven (Abborre)
.
. Hauki (Gädda)
.
. Kuha (Gös)
.
. Lahna (Braxen)
.
. Lohi (Lax)
.
. Made (Lake)
.
. Muikku (Siklöja)
.
. Siika (Sik)
.
. Silakka (Strömming)
Levinneisyyskartta
Lataa tulostettava versio
Sivu 1 Sivu 2 Reseptejä Levinneisyyskartta
Tulostettava versio
- - -

Silakan tunnistaminen

- - -

Silakka on sillin Itämeressä elävä alalaji eli maantieteellinen rotu. Silakka ja silli ovat siis samaa lajia. Käytännössä silli ja silakka erotetaan kaupallisessa mielessä Suomen virallisten määräysten mukaan (Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös) siten, että vain yli 10 painoprosenttia rasvaa sisältävästä sillistä saa käyttää sillin nimeä ja vähärasvainen kala on kaupattava silakkana. Silakasta on olemassa kaksi eri aikaan kutevaa kuturyhmää eli kevätkutuinen ja syyskutuinen silakka. Suomen rannikolla syyskutuista silakkaa on vain muutama prosentti kevätkutuisten määrästä. Silakka kutee koville kasvillisuuden, hiekan tai soran peittämille pohjille matalasta aina kymmenen metrin syvyyteen. Kutu tapahtuu suurissa parvissa ja poikaset kuoriutuvat viikon-parin kuluttua. Syksyyn mennessä kevätkutuisen silakan poikaset ovat noin kymmensenttisiä. Parivuotiaat silakat ovat 13-14 cm:n ja viisivuotiaat 17-18 cm:n pituisia. Ensimmäisen kerran silakka kutee tavallisesti kolmivuotiaana, nopeakasvuisimmat jo kaksivuotiaina. Silakkasaaliista suurin osa on 1-4 vuotiaita. Silakka syö pääasiassa planktoneläimiä, hankajalkaisia ja vesikirppuja. Suurin Suomesta saatu silakka on kalastettu Porkkalassa v. 1959 ja se painoi 1050 g.

Silakka on määrältään ja arvoltaan tärkein saaliskalamme. Nykyisin tärkein pyyntimuoto on troolaus, jonka ohella harjoitetaan kutuaikaan rysäpyyntiä ja jonkin verran myös verkkokalastusta. Vuotuinen silakkasaaliimme on 100 miljoonaa kiloa, josta yli puolet käytetään rehuna pääasiassa turkistarhoilla mutta myös kirjolohenkasvattamoissa.

Silakan ravintoarvo on erinomainen ja sen käyttömahdollisuudet varsin monipuoliset. Silakka on rasvainen kala, joskin rasvapitoisuus vaihtelee ravintotilanteesta ja vuodenajasta riippuen. Kevätkutuisen silakan rasvapitoisuus on syksyllä 6-8 painoprosenttia, mutta kesällä kudun jälkeen vain 2-3%.

- - -
Sivu 1 Sivu 2 Reseptejä Levinneisyyskartta
Sivun alkuun

.

- - -
innome design & infraKalatalouden Keskusliitto
- - -
Copyright (c) 2001