Tunnetko Suomen kalalajit?
Etusivu Kalamuistipeli Kuvapankki Talouskalalajit
Edellinen sivu - - - På svenska
Made (Lake) .
Made (Lake)
Talouskalalajit
. Ahven (Abborre)
.
. Hauki (Gädda)
.
. Kuha (Gös)
.
. Lahna (Braxen)
.
. Lohi (Lax)
.
. Made (Lake)
.
. Muikku (Siklöja)
.
. Siika (Sik)
.
. Silakka (Strömming)
Levinneisyyskartta
Lataa tulostettava versio
Sivu 1 Sivu 2 Reseptejä Levinneisyyskartta
Tulostettava versio
- - -

Kainuulainen kalakeitto

- - -

600-700 g:n made, perunoita, 150-200 g voita, 1 1/2 rkl ruisjauhoja, suolaa ja vettä.

Made suolistetaan, pintalima kaavitaan pois. Perunat keitetään puolikypsiksi. Ruisjauhot sekoitetaan tilkkaan kylmää vettä ja suurus kaadetaan perunoiden joukkoon. Kala paloitellaan ja palat asetellaan perunoiden päälle. Lisätään vettä niin paljon, että kalat peittyvät. Keitetään kypsäksi.

- - -

Madekeitto

- - -

700 g:n made, 2 sipulia, 1 kg perunoita, 25 kpl maustepippuria, 20 kpl valkopippuria, laakerinlehti, tilliä, ruohosipulia ja vettä.

Made puhdistetaan ja leikataan n. 5 cm:n paloiksi, palat asetetaan keittoastiaan ja lisätään vettä niin paljon, että kala peittyy, annetaan kiehua kypsäksi. Keiton aikana kuoritaan vaahto pois, jonka jälkeen mausteet pannaan keittoastiaan pussissa. Kun kalat ovat kypsyneet, palat nostetaan ehjinä pois ja seläkepalat irroitetaan ruodoista ja pidetään lämpimänä liedellä kannen alla.

Kalojen keitinliemestä valmistetaan keitto. Lohkotaan kuoritut perunat ja pannaan ne liemeen, lisätään sipuli, annetaan kiehua kypsäksi. Keitto kaadetaan tarjoiluastiaan ja lämpimät kalaseläkkeet, murskattu tilli ja ruohosipuli lisätään.

- - -

Madepyörykät

- - -

1 kg keitettyä ja jauhettua madetta, 2 kananmunaa, 1 1/2 dl kermaa, 1 dl vehnäjauhoja ja 1 dl korppujauhoja, suolaa, valkopippuria, sipulia maun mukaan, voita paistamiseen.

Made perataan, nyljetään ja huuhdotaan. Kala kiehautetaan niin, että ruodot irtoavat. Keitetty ja ruodittu made jauhetaan lihamyllyssä hienoksi, kananmunat, kerma, sitkosaineet ja mausteet lisätään ja vaivataan taikinaksi. Leivotaan pyöryköiksi ja paistetaan voilla voidellussa pannussa kypsäksi.

- - -

Mademuhennos

- - -

750 g madetta, 50 g margariinia, 2-3 rkl vehnäjauhoja, suolaa, 3-4 maustepippuria, 1 tl sokeria, 1/2 sitruunan mehu, 1 keltuainen ja 1/2 dl kermaa.

Made kaltataan ja paloitellaan kattilaan, margariini, vehnäjauhot, mausteet ja vesi lisätään, annetaan kiehua kypsäksi hiljaisella tulella. Kun kala on kypsä lisätään sokeri, sitruunamehu ja saostetaan keltuaisella sekä lisätään kerma.

- - -

Blinit ja mateen mäti

- - -

Blinit ja mateenmäti on vanha venäläinen ja rajakarjalainen herkku.

Blinitaikinan valmistusohje:

50 g hiivaa, 2 dl haaleaa vettä, 2 tl suolaa, 300 g blinijauhoja (tattarijauhoja), 150 g vehnäjauhoja, 3 kpl kananmunia, 4 dl haaleaa kermaa, 1 dl sulatettua voita, 6 dl kiehuvaa maitoa.

Hiiva liotetaan haaleaan veteen, munat vatkataan kermaveteen sekoitettuna, lisätään suola, jauhot ja lopuksi sulatettu voi vatkataan joukkoon. Taikinan annetaan nousta huoneenlämmössä 4-5 h. Tämän jälkeen vatkataan taikinaan kiehautettu maito vähitellen. Näin saadaan taikina ohueksi paistamista varten.

Ohukaispannu voidellaan riittävällä rasvamäärällä ja paistetaan paksuhkoja blinejä. Paisto molemmilta puolilta. Tarjotaan blinit kuumina (lämpöisinä) suolatun mateenmädin ja happaman kerman (smetanan) kanssa.

- - -

Alumiinifoliossa paistettu made

- - -

Kaavitaan ja suolistetaan made, peratun kalan sisälle laitetaan vähän voita ja silputtua sipulia, pinnalle suolaa ja voinokareita. Kala kääritään huolella alumiinipaperiin ja suljetaan tiiviisti saumat taittaen. Paistetaan uunissa pannulla.

- - -

Madeperunat

- - -

Kaksi madetta (pienehköä), 1 1/2 kg perunoita, 2 rkl vehnäjauhoja, 2 tl suolaa, 150 g voita, 2 dl maitoa, 1 iso sipuli, vettä.

Mateet kaavitaan (ei nyljetä), suolistetaan, mäti ja maksa otetaan talteen. Kalat leikataan n. 5 cm:n pituisiin siivuihin ja huuhdotaan. Perunat kuoritaan ja lohkotaan. Kattilaan pannaan vettä niin paljon, että perunat ja kalat peittyvät. Kalat ja perunat pannaan kiehuvaan veteen ja keitetään hiljaisella tulella. 15 minuutin keittämisen jälkeen lisätään suurus ja keittämistä jatketaan kunnes keitto on kypsä. Sipuli, voi ja suola lisätään lopuksi.

- - -

Paistettu made 1

- - -

2 kg mateita, 2 rkl suolaa, 1 dl ruisjauhoja, voita paistamiseen, vettä.

Mateet kaltataan, suolistetaan, huuhdellaan ja pyyhitään kuivaksi, halkaistaan ja paloitellaan. Kalapalat käännellään suolajauhoseoksessa ja paistetaan voissa. Kun kalapalat ovat ruskistuneet lisätään pannuun hiukan vettä, sen jälkeen saavat kalat hiljalleen hautua kypsäksi kannen alla

- - -

Paistettu made 2

- - -

1 kg madetta, 3 keskikokoista porkkanaa, 1 iso sipuli, 2 rki soijaa, 1 rkl viherpippuria murskattuna, 1 rkl inkivääriä jauhettuna, 2 rkl maissijauhoja, ripaus suolaa, öljyä paistamiseen.

Nylje made, suolista, irrota pää, pese ja paloittele noin 5-10 cm:n annospaloiksi. Valmista mausteista seos ja hiero se kalapalojen pintaan. Anna kalapalojen maustua noin tunti. Silppua sipuli ja suikaloi porkkanat. Ruskista ne kevyesti öljyssä. Paista pannulla hieman myös maustuneita kaloja. Lado kalanpalat kannelliseen astiaan, lisää niiden päälle sipuli- ja porkkanasuikaleet. Hauduta liedellä kannen alla, miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia.

- - -

Made savukalana

- - -

Made soveltuu myöskin savukalan raaka-aineeksi. Savustuksella saadaan kertakäsittelyllä kotitarvekalastajan suuremmankin sattumasaaliin käytölle jatkoaikaa.

Savustusta varten mateista poistetaan pintalima kaapimalla, suolistetaan ja pestään puhtaaksi, maksa otetaan talteen. Pesun jälkeen maksa sijoitetaan takaisin vatsaonteloon. Suolauksen voi periaatteessa toimittaa joko ennen savustusta tai savustuksen jälkeen. Suolausaika on riippuvainen paitsi suolan määrästä myös kalojen koosta ja lämpötilasta. Ennen savustusta suolattaessa voidaan käyttää kuiva- tai suolavesisuolausta. Kuivasuolauksessa ripotellaan suola kalan vatsaonteloon sekä kalojen päälle ja annetaan sen imeytyä lihaan 2-3 tuntia. Suolavesisuolausta varten valmistetaan 20 %:n suolavesiliuos, jossa kaloja pidetään, niiden koosta riippuen, 10-30 minuuttia. Suolattaessa kalat savustuksen jälkeen, ne kääritään lämpiminä voipaperiin ja vatsaonteloon sekä pinnalle ripotellaan karkeaa suolaa. Suola sulaa ja tunkeutuu nopeasti kalan lihaan.

Kalojen asettelu savustusuuniin riippuu uunin mallista. Verkkokehysten päälle kalat asetetaan selälleen. Kalat voidaan myös ripustaa uuniin. Kalojen sisään työnnetään puutikku ja kalan ympäri kierretään luonnonkuidusta tehtyä narua, jolla kala kootaan tikun ympärille. Lopuksi kalan pääpuolelle tehdään narusta lenkki, josta kala ripustetaan uuniin pyrstöpuoli alaspäin.

Savustus aloitetaan hiljaisella tulella ja kalojen annetaan vähän kuivahtaa. Sen jälkeen lisätään lämpöä ja savustusta jatketaan niin kauan, että kalat ovat kypsiä. Kypsän savukalan merkki on kokonaan valkoinen liha ja ruotojen helppo irtautuminen nykäisemällä.

Niissä savustusuuneissa, joissa kalat ovat suorassa yhteydessä lämpölähteeseen (tulen) ja sen antaman savun kanssa, käytetään polttopuuna ulkokuivaa leppää ja haluttaessa lisämakuja, savustuksen loppuvaiheessa katajan oksia. Savustettaessa padassa, peltilaatikossa tai muussa vastaavassa savustuslaitteessa, jossa tuli on savustustilan ulkopuolella, käytetään savuaineena lepän purua tai kaupoista saatavissa olevia savuaineita.

- - -
Sivu 1 Sivu 2 Reseptejä Levinneisyyskartta
Sivun alkuun

.

- - -
innome design & infraKalatalouden Keskusliitto
- - -
Copyright (c) 2001