Tunnetko Suomen kalalajit?
Etusivu Kalamuistipeli Kuvapankki Talouskalalajit
Edellinen sivu - - - På svenska
Lohi (Lax) .
Lohi (Lax)
Talouskalalajit
. Ahven (Abborre)
.
. Hauki (Gädda)
.
. Kuha (Gös)
.
. Lahna (Braxen)
.
. Lohi (Lax)
.
. Made (Lake)
.
. Muikku (Siklöja)
.
. Siika (Sik)
.
. Silakka (Strömming)
Levinneisyyskartta
Lataa tulostettava versio
Sivu 1 Sivu 2 Reseptejä Levinneisyyskartta
Tulostettava versio
- - -

Herkullinen lohi

- - -

Rasvaisena kalana lohi sopii erinomaisesti monenlaisiin ruokiin. Herkullisimmillaan lohi on varmaankin monen mielestä graavisuolattuna, kylmä- tai kuumasavustettuna tai keitoissa. Lohi sopii erityisen hyvin myös laatikoihin, pasteijoihin ja uunikalaksi. Rasvaisena kalana lohi myöskin pilaantuu helposti, minkä vuoksi sitä ei kannata säilyttää pitkään edes suolattuna tai pakastettuna (kork. n. 3 kk). Hyvän laadun säilyttämiseksi lohet perataan jo kalastusaluksilla.

- - -

Lohen käsittelystä

- - -

Lohta fileoitaessa nahkaa ei oteta pois. Lohta ei myöskään tarvitse suomustaa, koska suomut pehmenevät syötäviksi kypsentämisen aikana. Leikkaamalla lohta poikkisuuntaan saadaan mm. lohikyljyksiä ja perhosleikkeitä eli lohimedaljonkeja. Kyljys on valmis sellaisenaan ja perhosleikkeen

saa leikkaamalla fileestä 4-5 cm:n pituisen palan ja tämän jälkeen puolittaa sen vielä veitsellä nahkaan saakka ja lopuksi taittaa puolikkaiden nahkapuolet vastakkain.

Lohen kuten muidenkin lohikalojen fileissä on kylkiruotojen lisäksi ruokailua haittaavia pystyruotoja. Ruodot sijaitsevat kylkiviivassa fileen etuosan paksuimmassa kohdassa. Ruotoja on kaikkiaan yli kaksikymmentä kappaletta. Selkäevän jälkeen näitä pystyssä olevia lihasruotoja ei enää ole.

Lihasruodot on helppo nyppiä pois jo raa'asta kalasta. Samalla esimerkiksi graavilohen leikkaaminen helpottuu. Ruotojen nyppimiseen kannattaa käyttää tasareunaisia pinsettejä tai isoissa fileissä pihtejä. Ruodot kannattaa vetäistä vinosuuntaan, jolloin kalan liha ei repeydy.

- - -

Kaupan pidettävästä lohesta

- - -

Elintarvikkeeksi myytävän lohen tulee olla vähintään säädetyn 60 senttimetrin alamitan täyttävää. Perämerellä alamitta on 50 senttimetriä. Asetus tuoreen kalan käsittelystä ennen kulutukseen tai jalostettavaksi toimittamista (410/84) määrää, että merilohi ja meritaimen luokitellaan perattuna seuraavasti:

I lk yli 8 kg

II lk 6-8 kg

III lk 4-6 kg

IV lk 3-4 kg

V lk alle 3 kg

Kuluttajan on hyvä muistaa, että Suomessa myydään Itämeren lohen ja meritaimenen lisäksi kasvatettua kotimaista kirjolohta sekä norjalaista kasvatettua lohta.

- - -
Sivu 1 Sivu 2 Reseptejä Levinneisyyskartta
Sivun alkuun

.

- - -
innome design & infraKalatalouden Keskusliitto
- - -
Copyright (c) 2001