Tunnetko Suomen kalalajit?
Etusivu Kalamuistipeli Kuvapankki Talouskalalajit
Edellinen sivu - - - På svenska
Ahven (Abborre) .
Ahven (Abborre)
Talouskalalajit
. Ahven (Abborre)
.
. Hauki (Gädda)
.
. Kuha (Gös)
.
. Lahna (Braxen)
.
. Lohi (Lax)
.
. Made (Lake)
.
. Muikku (Siklöja)
.
. Siika (Sik)
.
. Silakka (Strömming)
Levinneisyyskartta
Lataa tulostettava versio
Sivu 1 Sivu 2 Reseptejä Levinneisyyskartta
Tulostettava versio
- - -

Ahvenesta yleisesti

- - -

Ahven on varmaankin Suomen tunnetuin kala, ainakin se on yleisin kalalajimme eikä sitä ulkonäöltään juuri voi sekoittaa edes sukulaisiinsa kuhaan ja kiiskeen. Syynä ahvenen yleisyyteen ovat sen väljät ympäristövaatimukset, tehokas lisääntyminen ja joustava ravinnonkäyttö. Ahvenet tulevat kutukypsiksi 3-6 -vuotiaina, koiraat pari vuotta naaraita aikaisemmin. Kutu alkaa maan eteläosassa toukokuun alkupuolella ja pohjoisessa vasta toukokuun lopulla. Isoissa järvissä ja rannikkovesissä kutu kestää varsin kauan, jopa 3-4 viikkoa, niin että "ahvenen kutuun ja akan ottoon ehtii hitaampikin mies" kuten kansanviisaus lohduttavasti toteaa. Poikaset kuoriutuvat 2-3 viikon kuluttua kudusta ja ovat silloin 6-7 mm:n pituisia. Jos kaikki käy hyvin ja ravintoa on poikasille riittävästi, niin ensimmäisenä syksynä pituus on lisääntynyt kymmenkertaiseksi eli 6-7 cm:iin. 3-vuotiaat ahvenet ovat 11-13 cm, 9-vuotiaat 22-24 cm. Kilon painoisen ahvenen ikä on 15-18 vuotta eli ahven on siis varsin hidaskasvuinen.

Määrältään ja arvoltaan ahven on kalansaalistilastojemme tärkeimpiä lajeja. Vuonna 1998 ahvensaalis oli yli 14 miljoonaa kiloa. Kotitarvekalastajat ja virkistyskalastajat kalastavat ahvensaaliista lähes 95%.

- - -

Maukas kala

- - -

Ahven on erittäin maukas kala. Jos se olisi meillä harvinaisempi, niin sitä varmasti pidettäisiin suu-remmassa arvossa kuin nyt on asian laita. Keski-Euroopassa eräissä ravintoloissa ahvenfileet ovat erityisherkkua, jota käydään kauempaakin nauttimassa. Sveitsin ravintoloiden ruokalistoilta saattaa löytyä ruokalaji "Eglifilets...", joka tarkoittaa juuri ahvenfileitä.

Ahven on piikkinen kala ja siitä on saattanut syntyä ihmisille käsitys, että ahvenet, varsinkin pienet ovat myös ruotoisia. Ruokailijan kannalta haitallisia lihasruotoja ahvenessa on kuitenkin varsin vähän, fileen etupäässä kylki- ja selkälihaksen välissä tosin on ruotorivi, mutta nekin isoja ahvenia lukuunottamatta ovat niin pieniä, ettei niitä syödessä edes huomaa.

- - -
Sivu 1 Sivu 2 Reseptejä Levinneisyyskartta
Sivun alkuun

.

- - -
innome design & infraKalatalouden Keskusliitto
- - -
Copyright (c) 2001