Etusivu
Choose language

Keskusliitto Kalastus Kaikkea kalasta Kalastuksenvalvonta Kalastusalueet Osakaskunnat Kaupallinen kalastus Tuotteet

Kalatalouden Keskusliitto
Malmin kauppatie 26
00700 Helsinki
Puhelin (09) 6844 590
Fax (09) 6844 5959
Email kalastus@ahven.net
 
Etusivu
Extranet
 

Kalastusalueista kalatalousalueiksi

Aikatauluportaat

Uuden kalastuslain mukaan kalastusaluetoiminta lakkautetaan ja korvataan kalatalousalueilla. Kalastusalueet toimivat vielä vuoden 2018 loppuun asti normaalisti. Uudet kalatalousalueet perustetaan vuonna 2019.

Kalastusalueen tehtävät siirtymäkaudella

Kalastusalueet hoitavat 2016-2018 kalastuslain 129 § mukaan kalatalousalueille kuuluvista tehtävistä osan. Nämä ovat tehtäviä, joita on välttämätöntä hoitaa jatkuvasti, kuten kalastuksenvalvonta ja omistajakorvausten jako. Toimivalta loppuu 31.12.2018.

Lakisääteisten tehtävien lisäksi kalastusalueella voi olla sopimuksiin perustuvia tehtäviä, esimerkiksi vesialueiden omistajien kalastusalueelle siirtämiä tehtäviä. Näitä hoidetaan siihen asti, kunnes velvoitteet voidaan siirtää kalatalousalueelle.
Siirtymäaikana kalastusalueen ei tule ryhtyä pitkäkestoisiin hankkeisiin tai sitoutua sopimuksiin, joiden vaikutukset ulottuvat vuoden 2018 loppua pidemmälle.

Milloin ja miten kalastusalue pitää purkaa?

Kun kalastusalueen tehtävät loppuvat, pitää se purkaa kokouspäätöksellä. Suositeltavin ajankohta purkavalle kokoukselle on keväällä 2019, sen jälkeen, kun kalatalousalue on ehtinyt pitämään ainakin ensimmäisen yleiskokouksensa ja on toimintakykyinen.

Kalastusalueen rahojen siirtäminen aloittavalle kalatalousalueelle

Verohallinnon 5.7.2017 antaman lausunnon mukaan kalatalousalueet tulevat lakisääteisten tehtäviensä puolesta lähtökohtaisesti olemaan yleishyödyllisiä yhteisöjä. Yleishyödyllisyyden vuoksi kalastusalueet voivat verottomasti siirtää rahaa uudelle kalatalousalueelle lahjan muodossa.

Yleishyödyllisyys ei ole taattu, jos kalatalousalueella tulee olemaan elinkeinotoimintaa. Yleishyödyllisyydestä voi lukea tarkemmat tuntomerkit verohallinnon ohjeesta, joka löytyy viereisestä linkistä.


Sivu päivitetty 19.2.2018

 

Ohjeet

Kalatalousalueen mallisäännöt

Ohje kalastusalueesta kalatalousalueeseen

Kalatalousalueiden yleishyödyllisyys - Verohallinnon lausunto

Kalatalousalueiden ensimmäisen kokouksen asialista

Valtakirja kalatalousalueen kokoukseen

Suosituksia taloushallinnon järjestämiseen

Kalatalousalue-Selviytymisopas

Linkit

Verotusohje yleishyödyllisille yhteisöille