Etusivu
Choose language

Keskusliitto Kalastus Kaikkea kalasta Kalastuksenvalvonta Kalastusalueet Osakaskunnat Kaupallinen kalastus Tuotteet

Kalatalouden Keskusliitto
Malmin kauppatie 26
00700 Helsinki
Puhelin (09) 6844 590
Fax (09) 6844 5959
Email kalastus@ahven.net
 
Etusivu
Extranet
 

Kalan perkaus ja käsittely

Kala sisältää runsaasti proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja. Myös kalan sisältämä rasva on terveellistä, koska siinä on runsaasti omega-3 rasvahappoja. Kalan proteiinipitoisuus on kalorimäärään nähden suuri ja kala onkin oivallinen osa terveellistä ruokavaliota.

Kala on helposti pilaantuva elintarvike. Tästä syystä kalan oikeaan käsittelyyn ja säilyttämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Säilytä kala kylmässä

Mitä nopeammin pyynnin jälkeen kalan saa kylmää, sitä kauemmin se säilyy. Perattu tuore kala säilyy jäitettynä hyväkuntoisena 2-7 päivää ja filee 2-4 päivää. Kotona jääkaapissa kalaa ei kannata säilyttää kahta päivää pidempään.

Kalan käsittely - helpompaa kuin luuletkaan!

Kala tulee perata mahdollisimman pian pyynnin jälkeen. Kala on aina teurastettava ennen kuin sitä ryhdytään perkaamaan. Vältä tarpeeton käsittely, se heikentää kalan säilyvyyttä.

Kalan perkaus ja jatkokäsittely tarkoittaa, että kala suomustetaan tai nyljetään, suolistetaan, jonka jälkeen kala paloitellaan tai fileoidaan. Kalan suomustaminen on yleensä tarpeen vain silloin kun kala on tarkoitus paistaa. Tavallisimmin nyljettäviä kaloja ovat made ja ankerias. Ahvenenkin nylkeminen on helppoa ja vaivatonta.

Huuhtele kala

Kalan nopea huuhtelu perkauksen yhteydessä puhtaassa, juoksevassa vedessä on kalan laadulle eduksi. Fileoinnin yhteydessä peseminen on yleensä tarpeetonta.

Fileoi kala

Fileoinnin edut ovat että ruoanvalmistus fileistä on helppoa ja kunnollinen filee on ruodoton tai lähes ruodoton. Fileoitaessa kuitenkin maku- ja ravintoaineita sekä jonkin verran lihaa joutuu hukkaan pään, selkärangan, nahkan ja evien mukana.

Fileointi tulisi suorittaa juuri ennen kalan valmistusta, koska fileet ovat alttiimpia pilaantumaan kuin kokonainen kala.

 

Esitteet

Kalan käsittely ja perkaus

Kalan perkaus ja käsittely - lue esite

Kalan perkaus ja käsittely - tilaa esite