Etusivu
Choose language

Keskusliitto Kalastus Kaikkea kalasta Kalastuksenvalvonta Kalastusalueet Osakaskunnat Kaupallinen kalastus Tuotteet

Kalatalouden Keskusliitto
Malmin kauppatie 26
00700 Helsinki
Puhelin (09) 6844 590
Fax (09) 6844 5959
Email kalastus@ahven.net
 
Etusivu
Extranet
 

Kalojen iänmääritys

Kalojen ikä voidaan määrittää kalan suomuihin, luihin ja otoliitteihin muodostuvien kasvurenkaiden perusteella. Kalat ovat vaihtolämpöisiä ja kasvavat pituutta koko elämänsä.

Kasvu noudattaa vuodenajan vaihteluita. Kesällä kasvu on nopeaa ja kolan suomuihin ja luihin muodostuu leveitä ja vaaleita kasvuvyöhykkeitä. Talvella kasvukauden päätyttyä muodostuvat vyöhykkeet ovat kapeita ja tummia.

Kalojen iänmääritys perustuu kalojen suomuihin, luihin ja otoliitteihin muodostuneiden kasvuvyöhykkeiden laskemiseen. Leveä ja kapea muodostavat yhdessä vuosirenkaan. Periaate on sama kuin puiden vuosirenkaissa.

Iänmääritys on tutkijoiden apuna

Kalantutkijoille iänmääritys on melkein yhtä tärkeä kuin kalojen mittaaminen ja punnitseminen. Iänmäärityksen avulla saadaan selville tutkittavan kalakannan ikäryhmäkostuumus, eri vuosiluokkien vahvuus ja kuinka hyvin kalat kasvavat. Jotta kalakantaa voidaan hoitaa, tarvitaan tietoa kannan tilasta.

Kokeile iänmääritystä kotona

Kotona voit pinseteillä ja suurennuslasin avulla kokeilla iänmäärittää hauen tai lahnan. Ota mahdollisimman hyvälaatuinen suomu kalan kylkiviivan alapuolelta, kalan peräaukon ja vatsaevien väliseltä alueelta. Pidä suomu valoa vasten ja yritä laskea vuosirenkaiden määrää.

Kuinka vanhoiksi kalat elävät?

Se kuinka vanhoiksi kalat elävät vaihtelee lajista riippuen. Vaskikala elää vähän yli yksivuotiaaksi, kun tas sampi voi tulla yli 100 vuotta vanhaksi.

Sivu päivitetty 6.3.2018

 

Esite

Kalojen iänmääritys

Kalojen iänmääritys - lue esite

Kalojen iänmääritys - tilaa esite


Linkit

Luonnonvarakeskus / Iänmääritys