Etusivu
Choose language

Centralförbundet Fiske Allt om fisk Fiskeövervakning Fiskeområden Delägarlag Kommersiellt fiske Produkter

Centralförbundet för
Fiskerihushållning
Malms handelsväg 26
00700 Helsingfors
Telefon (09) 6844 590
Fax (09) 6844 5959
E-post fiskeri@ahven.net
 
Framsida
Extranet
 

Hantera och rensa fisk

Fisk innehåller rikligt med protein, vitaminer och mineraler. Också fettet som fisken innehåller är hälsosamt, för det innehåller rikligt med omega-3 fettsyror. Fisk innehåller också mycket protein och är därför en ypperlig del av en hälsosam kost.

Fisk far lätt illa, därför är det viktigt att fästa speciell uppmärksamhet vid hur man hanterar och förvarar fisken.

Förvara fisken svalt

Ju snabbare man får fisken nedkyld efter fångsten, desto längre håller den. Rensad färsk fisk håller som isad god kvalitet i 2-7 dagar och en filé i 3-4 dagar. Hemma i kylskåpet ska man inte förvara sin fisk längre än två dagar.

Hantera fisk, lätt som en plätt!

Fisken ska rensas så snart som möjligt efter fångsten. Fisken ska alltid avlivas innan den rensas. Undvik också onödig hantering av fisken, för det försämrar hållbarheten.

Vid rensning och fortsatt hantering fjällar eller flår man fisken, tar bort inälvorna och styckar eller filear fisken. Man behöver vanligtvis endast fjälla fisk som ska stekas. De fiskar som man mestadels flår är lake och ål, men det är också lätt och behändigt att flå abborre.

Skölj fisken

Att snabbt skölja av fisken under rinnande vatten, är bra för både kvaliteten och hållbarheten. Då man rensar tvättar man bort blod, slem och exkrementrester samt lösa fjäll. Om man ska filea fisken är det vanligtvis onödigt att tvätta fisken.

Filea fisken

Fördelarna med att filea fisk är att det är lätt att tillreda fiskfiléer och att en välskuren filé är benfri eller nästan benfri. Nackdelen är naturligtvis att smak- och näringsämnen går till spillo med huvudet, ryggraden, skinnet och fjällen.

Fisken ska helst fileas först strax innan tillredning, eftersom filéerna far illa snabbare än hel fisk.

 

Läs mer på våra sidor

video_lohipalat

Fiskhanteringsvideor (på finska)

Broschyrer

Rensa fisk rätt och slätt

Rena fisk rätt och slätt - läs pdf

Rensa fisk rätt och slätt - beställ broschyr